Tudja mi a természet leghatékonyabb “tisztítószere”?

By | 2020-06-05

Az ózon egy három oxigénatomból (O3) álló molekula, amely nem stabil, gyorsan lebomlik és nagy oxidációs potenciálú, vagy redox csoportot képez. Ez az, ami erős oxidálószert és fertőtlenítőszert jelent.

Kattintson ide a további részletekért! Ön tudja mi a természet leghatékonyabb „tisztítószere”? Az ózon.  Az oxidáció során csak egy oxigénatomot használ a hidrogénnel OH-gyökökké történő kémiai reakcióhoz. Az emberek számára ártalmatlan, de az ózon gyorsan támad és eltávolítja a szennyező anyagokat, amelyekbe bekerül. Az oxidáció a baktériumok és vírusok sejtfalával ugyanúgy reagál, mint a hidrogén-peroxid és a jód, a mikrobák sejtpolarációját okozva, ami pusztulásukhoz vezet. Az oxidáció eltávolítja a molekulák elektronjait, végül ártalmatlanná téve őket. Ily módon az O3 elpusztítja a szagokat okozó baktériumokat, a betegségeket okozó vírusokat, valamint lebontja a bio anyagot a mikrobák táplálékát biztosító felületeken. Az ózonnak számos felhasználása van otthon és a kereskedelemben.

A folyékony ózon felhasználásával végzett tisztítást elég elterjedt szerte a világon. Az ózongenerátorok vízkezelő üzemekhez készülnek, és az egész világon használatban vannak. Alkalmazzák az ózont még mosásra és mosogatásra, de leginkább kereskedelmi vagy ipari környezetben. Az ózongenerátorokat mind a nyilvános, mind a magán medencékben használják a medencevíz fertőtlenítésének eszközeként. Hasonlóképpen, egyes akváriumok arra használják, hogy a víz friss és csíramentes maradjon. Egy másik fontos alkalmazás a levegőtisztítás. Oxidálószerként a sejtek szintjén megtámadja a baktériumokat, megölve őket és aerob aktivitásukat, ami a szagokat és a fertőzés potenciális területeit okozza. Az ózon tehát a legtermészetesebb tisztítószer, ezért ha ön is úgy gondolja, hogy ráférne lakására egy alapos tisztítás vagy fertőtlenítés, akkor válassza az ózon fertőtlenítőt, nem fogja megbánni.

Vélemény, hozzászólás?